STAvideo

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zadnje novice

svet kultura 6:00

Mineva 200 let od prve izvedbe Beethovnove Devete simfonije

Na današnji dan mineva 200 let od prve izvedbe Simfonije št. 9 Ludwiga van Beethovna. Ko je pred dvema stoletjema prvič zazvenela na Dunaju, si je skladatelj želel, da bi šlo vse po sreči. Skrb je bila odveč, saj je bila deležna spontanega aplavza že med izvedbo. Beethoven je tedaj že tako slabo slišal, da se je moral obrniti, da je to opazil.

svet kultura 5:30

Škotski umetnik z instalacijo ob 75-letnici izida Orwellovega romana 1984

Škotski umetnik Hans K. Clausen je po pošti prejel že na stotine izvodov romana Georgea Orwella z naslovom 1984. Snuje namreč instalacijo, ki bo v začetku junija na ogled v občinski stavbi na otoku Jura, kjer je Orwell v hudi revščini in bolan konec 40. let minulega stoletja napisal omenjeni roman. Z njo bo obeležiti izid romana pred 75 leti.

Slovenija 5:00

Svetovni dan boja proti astmi letos izpostavlja izobraževanje o tej bolezni

Vsak prvi torek v maju obeležujemo svetovni dan boja proti astmi, ki letos poteka pod geslom Izobraževanje o astmi daje moč. V Globalni iniciativi za astmo (Gina) poudarjajo, da je treba bolnike opolnomočiti in ustrezno izobraziti za obvladovanje bolezni, da znajo prepoznati, kdaj poiskati zdravniško pomoč, so sporočili iz Zbornice - Zveze.

Slovenija 5:00

V gimnazijah se začenja splošna matura, v osnovnih šolah nacionalno preverjanje znanja

Dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol bodo danes z esejem iz maternega jezika začeli splošno maturo. K temu se je prijavilo 6747 kandidatov. Več kot 43.400 učencev 6. in 9. razredov osnovne šole pa bo s preizkusom iz slovenščine začelo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), s katerim preverjajo njihovo znanje pri treh predmetih.

svet 5:00

V EU začel veljati akt o svobodi medijev

Od danes je v veljavi akt o svobodi medijev, ki naj bi zaščitil novinarje v EU pred pritiski, državljanom pa zagotovil dostop do neodvisnih medijskih vsebin. Po prepričanju Bruslja, ki je zakonodajo pred dvema letoma predlagal tudi v luči finančnega izčrpavanja STA, bo akt zagotovil zaščito svobode medijev in uredniške neodvisnosti.

svet 0:49

Izraelska vojska napada cilje v Rafi

Nekaj ur potem, ko je Hamas sprejel predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, je izraelska vojska napadla tarče na vzhodu Rafe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vojni kabinet premierja Benjamina Netanjahuja je pred tem sklenil, da bo nadaljeval vojaško operacijo v Rafi.